امروزه وسایل حمل و نقل با توجه به گسترش و توسعه یافتگی شهرها، نقش ارزنده ای در جابجایی افراد و ایجاد روند سرعت و افزایش کارآیی افراد در جامعه برای بهره مندی از حداکثر استفاده از عامل زمان را دارد و به نوعی این وسایل توانسته اند با جلوگیری از اتلاف وقت در مبادلات روزانه درون شهری و برون شهری، ایفای نقش کنند. موتورسیکلت که یک وسیله ی نقلیه محسوب می شود بنا به دلایلی از جمله حجم کم، سبک بودن و نیز قدرت مانور بالا در مقایسه با اتومبیل توانسته جایگاه خود را در این میان به نحو چشمگیری ارتقاء داده و در زمینه های مختلف متناسب با نیاز بازار مصرف، توسط شرکت های سازنده در انواع مختلف طراحی، ساخت و عرضه شود.
موتورسیکلت علاوه بر اینکه مرکبی برای ایاب و ذهاب است به عنوان وسیله ای برای ورزش جوانان نیز به شمار می رود به خصوص در مناطقی که امکانات تفریحی برای این قشر کم باشد. اوج هنرنمایی موتورسیکلت سواران را در پیست نشان می دهد لاکن این جوانان خیابان های شهر را به جای پیست موتور سواری بعضأ اشتباه می گیرند و در نهایت این شور و شادی منجر به حوادث ناگوار تصادف رانندگی و نقص عضو و فوت می شود.
بنا بر اعلام مراکز درمانی عمده ترین مراجعات اورژانسی تصادفات رانندگی موتورسواران هستند که بالاترین میزان مجروح و فوت را به دنبال دارد و متأسفانه وسیله ی نقلیه که برای سهولت جابجایی و بهره مندی از مزایای آن ساخته شده مرکب مرگ جوانان و برخی موتورسواران عجول است که بدون توجه به قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی معابر عمومی سطح شهر از کوچه تا خیابان ها را مکانی برای تفریح از این وسیله استفاده می کنند و متأسفانه در شرایطی سنی که عمده موتورسواران جوان یا نوجوان هستند شاهد وقوع تصادف و مرگ عزیزان و داغدارشدن خانواده ها هستیم. وقوع حوادث تلخ و ناگوار وسیله ای که در عین حال می تواند پیک بین مبدأ و مقصد در کوتاه ترین زمان باشد پیک مرگ برای فرد است که او را از زندگی ساقط نموده و در بهار زندگی شاهد خزان عمر گل ها باشیم. کم تجربگی، سن پایین، نداشتن گواهی نامه ،مهارت لازم و نیز به کارگیری نادرست از این وسیله ،عدم رعایت تدابیر ایمنی لازم مثل استفاده از تجهیزات ایمنی ،عدم رعایت سرعت مطمئن و قابل کنترل و…. از جمله عوامل وقوع حوادث در اثر تصادف ناشی از رانندگی با این وسیله نقلیه است.
برخورد قاطع و مجازات موتورسواران متخلف تا سر حد محرومیت دائمی از داشتن گواهی نامه موتورسیکلت می تواند در کاهش آمار مرگ و میر این وسیله ی ضروری مؤثر باشد و محروم شدن از سوار شدن بر مرکبی که باعث محرومیت از سلامت و یا زندگی باشد به مراتب بهتر است تا انسان دارای نقص عضو تا آخر عمر حسرت سلامت و بهره مندی از مواهب الهی را داشته باشد به همین منظور در پایان نکاتی را جهت رعایت موتورسواران به ویژه والدین آنها ونیز مسئولان محترم مربوطه پیشنهاد می نمایم :
آگاهی دادن به فرزندان خود جهت رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی به عنوان یک اصل اساسی که پایه سلامت است و ترغیب و تشویق آنها در جهت حفظ سلامت و شادابی کانون خانواده با استفاده درست و مطمئن از وسیله که قرار است آرام جان باشد نه بلای جان و مرکب مرگ_ سوق دادن جوانان به مکان های مناسب مثل هدایت به سمت پیست موتورسواری که مکانی مناسب برای مسابقات و تفریح جوانان است ـ نظارت دستگاه های زیربط متناسب با روحیه و میزان هیجانات جوانان و غرور دوره نوجوانی و جوانی آنها باشد لذا پرهیز از رفتارهایی که حتی در چارچوب قانون است ولی به دلیل روحیه جوانان باعث بازتاب برخی رفتار جوانان خواهد شد با نرمی و آرامش توسط عوامل اجرا که باید در این خصوص آموزش لازم را فرا گرفته و از نظر روان شناسی آمادگی لازم را برای مواجه حتی موتورسواران مزاحم دارند، استفاده شود ـ بکارگیری رفتارهای تشویقی در مقابل روش های توبیخی و تنبیهی نیز می تواند مؤثر باشد.
درحالی که تصادف تقدیر آسمانی نیست و پدیده ای زمینی است که با تدبیر می توان جلوی آن را گرفت.
این جوانان موتورسوار بدلیل نداشتن پیست و امکانات موتورسواری به ناچار از خیابان های اصلی شهری و روستایی استفاده می کنند که این امر هم موجب ناراحتی مردم شده و هم باعث می شود که آنان جانشان به خطر بیفتد.
همچنین مدتی است جوانان با استفاده از تپه ای دور افتاده از شهر انابد پتانسیل درونی خود را در این مورد تخلیه می کنند که بعضا به دلیل نبود امکانات از جمله مسیر مناسب و کادر پزشکی مشکلات جبران ناپذیری به جود آورده است.
امید است که با بهره گیری از دانش روز در جهت سلامت خود برای داشتن جامعه ای سالم و عاری از مشکلات و معضلات اجتماعی بکوشیم که علاوه بر حفظ جوانان که سرمایه های جامعه هستند از تحمیل شدن هزینه های نقص عضو و فوت ونیز خسارات مالی جامعه جلوگیری شود.
دیدگاهها
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است.