مهاجرت پدیده ای اجتماعی است که در آن ، مردم برای کسب فرصت های بهتر و برطرف کردن مشکلات اقتصادی و اجتماعی به آن روی می آورند. نداشتن شغل مناسب و بیکاری فصلی مهمترین عوامل مهاجرت روستاییان بخش انابد به شهرهای دیگر است. جمعیت زیادی از مردم منطقه کشاورز هستند و مشکلات ناشی از کم آبی و خشکسالی باعث شده اغلب روستاییان در فصول غیر زراعی بیکار شوند و به ناچار به شهرهای بزرگتر مهاجرت نمایند.
عوامل دیگری مانند کم برخورداری از خدمات آموزشی ، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی نیز در مهاجرت روستاییان موثر بوده است. برای مثال می توان به کمبود مراکز آموزشی و بهداشتی ، نبود شبکه های جاده ای ایمن و استاندارد ، سیستم جمع آوری آب های سطحی اشاره کرد. آمار نشان می دهد بیشتر مهاجران به شهرهای بزرگ از گروه سنی 20 تا 29 سال می باشند. .با نگاه به بررسىهاى انجام شده، مهمترین علل مهاجرت روستائیان، بیکارى و عدم درآمد کافى است.این مهم بیشتر به دلیل مکانیزه شدن کشاورزی و بروز خشکسالی در سالیان اخیر و نیز عدم وجود زیرساخت های فرهنگی و فنی برای تشویق کشاورزان به آبیاری قطره ای در منطقه به وجود آمده است.
بهعقیده برخى از جامعه شناسان، مهاجرت بهطور عمده در مرحله خاصى از دوران زندگى انسان روى مىدهد. افرادى که وارد دوره جوانى شدهاند، جوانانى که ازدواج کردهاند، معمولاً خانه پدرى را ترک مىکنند و بر اثر مشکلات اقتصادى که بر زندگى خانوادگى آنها فشار مىآورد، مجبور هستند براى کسب درآمد و یافتن کار سرزمین خود را ترک کنند و به شهرها روى آورند.
محمدزاده یکی از شهروندان انابدی که خود تجربه مهاجرت به تهران را داشته می گوید: آجر پزی از جمله شغل های سخت و پرزحمت بشمار می رود که وجود کوره های آجرپزی در گذشته تنها رونق بخش انابد بعد از کشاورزی بود. در انابد نیز کوره های آجرپزی زیادی وجود داشت که معیشت بسیاری از خانواده ها را تامین می کرد . اما متاسفانه چند وقتی است که مشکلات عدیده ی پیش رو باعث تعطیلی کوره های آجرپزی شده است.
محمد که خود کشاورز و از اهالی روستای اسلام آباد است در این رابطه می گوید: بسیاری از مردم این منطقه با هدف کسب درآمد، 6 ماه از سال را به شهر مهاجرت می کنند و در زمان کشت و کار مزارع خود، به روستا باز می گردند.
جوانی که تجربه تلخ مهاجرت را داشته وبه ناچار روستای خود را ترک کرده معتقد است: مهم ترین عامل مهاجرت روستاییان به شهر ها ، نبود امکانات و سطح پایین درآمد است. وی اظهار کرد: به دلیل نبود زمینه اشتغال برای اقشار تحصیل کرده روستایی، آنها در روستا بیکار می مانند وبه اجبار در مراکز شهری به دنبال اشتغال هستند.
دهیار روستای درونه یکی از دلایل عمده مهاجرت روستاییان به شهرها را، کمبود امکانات آموزشی دانست و در این رابطه بیان کرد: برای اینکه از کوچ روستاییان به شهرهای بزرگ جلوگیری کنیم، باید علاوه بر ایجاد اشتغال در روستا، تاسیس مدارس شبانه روزی و تنوع دادن به رشته های تحصیلی را مورد توجه قرار دهیم.
مهران یوسف نژاد اضافه کرد: مشکلات زیادی در روستا وجود دارد از جمله اینکه به دلیل جمعیت دانش آموزی نیاز به دبیرستان داریم و پسران و دختران معمولا ترک تحصیل یا برای ادامه تحصیل مهاجرت می کنند.
وی در پایان خواستار ایجاد زمینه اشتغال و فراهم کردن زیر ساخت های توسعه در روستاها، از جمله مشاغل خانگی ، امکانات فرهتگی ، ورزشی و تفریحی شد.
اما بخشدار انابد علت مهاجرت برخی از روستاییان را کمبود امکاناتی مانند آب، برق، گاز، تلفن ، خانه بهداشت ، نداشتن راه موصلاتی مناسب و نبود اشتغال و تولید دانست و گفت: با فراهم کردن این امکانات ضروری می توان جلوی مهاجرت را تا حدودی گرفت.
ابراهیم قاسمپور در ادامه عمده مهاجرت روستاییان به شهرها را بیکاری عنوان می کند و می گوید: با وجود اینکه شغل اصلی مردم بخش انابد کشاورزی است ، اما طی چندسال اخیر کشاورزی رونق چندانی نداشته و خشکسالی های مکرر نیز باعث مهاجرت شده است. باید تلاش کرد تا با تامین امکانات و توسعه روستا ها، پدیده مهاجرت به شهرها را کم رنگ کنیم تا از این طریق تولید و اشتغال مناسب در روستاها ایجاد شود.
وی ادامه داد: با ارائه امکانات و تسهیلات در روستا به خصوص با در نظر گرفتن انتظارات نسل جوان و ایجاد اشتغال در روستاها می توان از هجوم بی رویه مهاجران به شهر ها جلوگیری کرد.
وی افزود: خوشبختانه با حمایتی که هم اکنون از روستاییان می شود میزان مهاجرت نسبت به سنوات گذشته کمتر شده است. با وجود اجرای طرح هادی ، شرایط کسب و کار در روستا ها رونق پیدا کرده است که امیدواریم مهاجرت به شکل معکوس انجام شود.
به امید روزی که با حمایت مسئولین و دلسوزان، تولید و آبادانی در روستاهای این مرز و بوم گسترش یافته و شاهد مهاجرت معکوس روستائیان زحمت کش به دیار و سرزمین اصلی خود باشیم.
دیدگاهها
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است.