یازدهم خرداد امسال همایشی یکروزه در حوزه مسایل دامداری و کشاورزی با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی در مجتمع سرو کاشمر برگزار شد. آنچه میخوانید سوالاتی است که در حاشیه این نشست با دکتر اسماعیل نیا مطرح شد:
جناب دکتر سه سال از حضور شما در بهارستان میگذرد، در این رابطه با مردم ترشیز بزرگ چه سخنی دارید؟
درست می فرمایید . سه سال گذشت . مردم دیار ترشیز بزرگ انسانهای باهوش هستند. این سرزمین کهن از جمله مراکز نخبه خیز کشور محسوب میشود. اهالی دینمدار شهرستانهای سه گانه این منطقه با دقت اوضاع را رصد میکنند. اینان باید در باره این سه سال به قضاوت بنشینند. در این مدت 99 نوبت در جای جای ترشیز دوستداشتنی حاضر شدم، تلاش کردم حضوری فعال در مجلس و مجموعه های وابسته به آن نظیر، مرکز پژوهشهای مجلس داشته باشم. حسب تخصصم در حوزه کشاورزی به عنوان مسئول تیم تحقیق و تفحص از وضعیت جنگلها و منابع طبیعی کشور انتخاب شدم. در کارگروههای مختلف در راستای تعامل مجلس و دولت حضوری پررنگ داشتم.
در کنار بحث قانون گزاری به معنای اصلیترین وظیفه یک نماینده، تلاش کردم پیگیر مطالبات و دغدغه های اهالی باشم. گامهای موثری برای پیشرفت سه شهرستان برداشته شده است. ما مدیون خون شهدا و جانفشانی ایثارگرانیم، فعالیت ما در مقابل کارکرد ایشان هیچ است و نیازمند بزرگنمایی نیست. نتیجه کار مشخص است. اهالی شاهد تغییرات هستند. آنان در جریان مسایل مالی و اوضاع اقتصادی دولت دولت قبلی و وضعیت دولت فعلی هستند. همه در جریان مسایل مربوط به تحریمها هستند.
علیرغم تمام مشکلات و مسایل شاهد انجام انواع پروژهها در سطح سه شهرستان هستیم. بسیاری از این موارد مربوط به مسایل زیربنایی است. مردم شریف میدانند با توجه به کمبود اعتبارات، بودجههای ضعیفی به شهرستانها اختصاص یافته است، درمواردی اعتبارات قفل شده است. با این همه با توجه به ارتباطات و تعاملات با دولتمردان اعتبارات خوبی به سه شهرستان ترشیز بزرگ اختصاص یافته است. اهالی ولی نعمت ما هستند. آنان با نگاه منصفانه خودشان در صدد تغییر برآمدند. طبیعی است عدهای با تغییر موافق نباشند و بخواهد با انواع روشهای پوپولیستی و مشابه آن به وضعیت گذشته رجوع کنند.
شُکر خدا دستمان در عرصه خدمت به مردم پُر است. در ترشیز بزرگ اتفاق بزرگی در حال وقوع است. در بعض حوزهها این منطقه به عنوان الگو و پایلوت انتخاب شده است. از مردم استدعا دارم به یاد بیاورند زمانی که بنده به عنوان خادم اهالی راهی بهارستان شدم؛ چند کارخانه رو پا در منطقه داشتیم؟ همه از مشکلات کارخانجات سه شهرستان در آن زمان مطلع هستیم. کارخانه روغن فرآیند وضعیت مطلوبی نداشت. پروژه کارخانه فولاد قفل شده بود. کارخانهای فعال در امر لبنیات عملاً تعطیل بود. کارخانه نساجی بسان کارخانه کاشی دغدغه های خاص خود را داشتند.
چرا در منطقه شاهد فرار سرمایه و سرمایه دار از ترشیز بزرگ بودیم؟ در ابتدای حضورم در بهارستان شنیدم یکی از کارآفرینان منطقه قصد مهاجرت دارد! با کلی تلاش مانع مهاجرت وی شدیم و الان شاهد گسترش فعالیتهای وی هستیم. و این همه در حالی است که دولت قبلی در دوره اول و دو سال ابتدای دور دومش دارای انواع اعتبارات بود. چرا بزرگوارانی که الان به نقد امور نشستهاند در آن زمان پیگیر نقدهای امروز خود نبودند؟ به عنوان مثال چرا اهتمامی جدی صرف دو بانده کردن کامل محور شادمهر به انابد نکردند؟
هم اینک بعد از مدتها پیگیری موفق به جذب سرمایه گذارانی ترشیزیالاصل مقیم؛ کرمان و اصفهان و کرج و سایر نقاط کشور شدهایم و این در حالی است که شهرستانهای منطقه از عدم وجود شرکتهای تعاونی فراگیر رنج میبرد. چرا منتقدان امروز طی دوران اقتدارشان یک شرکت تعاونی فراگیر زعفرانکاران ایجاد نکردند؟اهالی میدانند کشاورزی و دامداری و باغداری در شهرستانهای ترشیز بزرگ محور توسعه هستند. در دهههای کدام کار ماندگار تاثیرگذار در این حوزه به نتیجه رسید. ترشیز بزرگ طی 3 دهه قبل میتوانست بدل به کانون تجارت پسته و زعفران و بسیاری از محصولات زراعی و باغی و دامی و حتی صنعتی و معدن و انواع صنایع تبدیلی شود! چرا این مهم محقق نشد؟ در این سه سال تلاش کردیم ترمز فرار سرمایه را بکشیم.
وجود دفتر خبری صدا و سیما در ترشیز، ایجاد کارخانه گیاهان دارویی، ساماندهی کارخانجات مختلف،حل دغدغه های کارآفرینان ، رسیدگی به وضعیت مراکز آموزش عالی ، رسیدگی به حوزه راهآهن و فرودگاه و موضوع دوبانده کردن محور سه راه شادمهر به کاشمر و خلیلآباد به بردسکن و انابد، صنایع تبدیلی، معدن، مباحث فرهنگی و بسیاری مسایل دیگر ادله محکمی برای تبیین دستاوردهای سه ساله اخیر است. قابل ذکر است؛ در کنار بحث گازرسانی به ریوش و روستاهای کوهستانی شاهد تخصیص 80میلیارد اعتبار برای تقویت لوله انتقال گاز به منطقه هستیم. این اعتبار 18 برابر اعتبار شهرستان کاشمر است.
انتخاب شما نوعی تابوشکنی بود. در این باره چه نظری دارید؟
باید به خدمات گذشتگان احترام گذاشت. آنان به فراخور توانشان زحماتی را متقبل شدند. در صدد تدوین خاطرات خود در باره ترشیز بزرگ هستم. قبل از حضور در بهارستان در عرصه های مختلف مدیریتی دارای تجربیاتی بودم. به عنوان فردی آکادمیک مسایل زادگاه خود و کلیت ترشیز بزرگ را رصد میکردم، غلبه شعار بر شعور آزار دهنده بود. در یکی از مسئولیتهای استانی شاهد مراجعه نمایندگان شهرستانها برای افزایش اعتبار در موضوعی خاص بودم. چشم انتظار نماینده وقت بودم تا ببینم آیا بسان سایر نمایندگان خواهان افزایش اعتبار مذکور هست یا نه؟ متوجه شدم ایشان در بازه زمانی مذکور به امور دیگری مشغول است.
در ترشیز بیشتر مدیریت احساس حاکم بود. فضای سیاست زده باعث تقسیم منطقه به دو جریان شده بود. افرادی تلاش میکردند در کسوت قهرمانان این دو جریان همچنان مطرح میدان باشند. جو سالیان قبل از مجلس نهم آکنده از احساس بود. بهتان و تهمت سکه رایج محافل محسوب میشد. فضای سنگین بر سه شهرستان حاکم بود. در داخل خانوادهها دو دستگی ایجاد شده بود. پیوندهای خویشاوندی و دوستیها تحتالشعاع رقابتهای مرئی و نامرئی مربوط به انتخابات ادوار مختلف مجلس قرار داشت.
ترشیز بزرگ نیازمند وحدت بود و هست. باید برای گذر از مدیریت احساس به مدیریت منطق فرهنگسازی کنیم. مردم خواهان پیشرفت زادگاهشان بودند. همه ما زادگاهمان را با موارد مشابهاش مقایسه میکردیم. برای همه این سئوال مطرح بود که بعض نواحی استان چگونه نسبت به منطقه ما پیشرفت بیشتری داشتند. منتخبین ادوار یاد شده دارای ارتباطات مختلفی در سطح کلان بودند. عضو اصلی احزاب خاص بودند. با دولتها همراهی داشتند. چرا اینان نتوانستند کارهای بیشتری برای منطقه بکنند؟
چرا راههای کاشمر دوبانده نشده بود؟ چرا خط انتقال گاز برابر استانداردهای لازمه و توجه به افزایش جمعیت و گسترش شهرها و آبادیها پیشبینی نشد ؟ در حوزه معدن، صنعت، کشاورزی، فرهنگ و خیلی مسایل دیگر سوالاتی از این دست مطرح بود. مردم مایل به تابوشکنی بودند. مردم خواهان تغییر بودند.
البته منتقدانتان در تریبونهای مختلف دولتی و غیر دولتی به نقد شما مشغولند چه پاسخی برای اینان دارید؟
افراد در بیان دیدگاههایشان آزاد هستند. یقین نقد سازنده قابل تامل است. یک تنه نباید به قاضی رفت. برخی تلاش دارند به سبک خود و بسان سالیان قبل از مجلس نهم مهندسی افکار عمومی بکنند. عملکرد هر فرد بهترین پاسخ در برابر نقادی از وی است. البته شایسته تر بود اگر شاغلین در دولت در بحث اعتدال و تدبیر بسان رئیس جمهور محترم رفتار میکردند. یک فرد آشنا به امور مجلس نباید در مصاحبه از جاده انصاف خارج شود. مصاحبه با یک نشریه دولتی آن هم با ویژه نامه قابل تامل است. قوانین خاصی در باره انتشار ویژهنامه ها وجود دارد. اخیراً ویژهنامه یک روزنامه دولتی در تیراژ بالا توزیع شده است. مصاحبه معاون تقنینی معاون پارلمانی رئیس جمهور از خواندنیهای این ویژه نامه است. رعایت قانون ضروری است و این ضرورت برای منادیان قانون ضروریتر است.
با معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این باره صحبت کردم. ایشان نیز بر رفتار غیر قانونی در نشر این مورد اذعان داشتند. اینکه این مصاحبه به این روش در گسترهای قابل توجه توزیع شود، در نوع خود جالب است. موضوع از طریق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز پیگیری خواهد شد. مجموعههای که تا دیروز در برابر تیراژ یک پیک تبلیغاتی موضع میگرفتند در این باره سکوت کردهاند.
از یک مقام آگاه شرح ماوقع را خواستم ایشان به دستور یکی از از مسئولان در استانداری در باره همکاری با این نشریه اشاره نموده است. برایم عجیب است که در دوران دولت تدبیر و امید تخلفات این چنینی رخ دهد. آیا اینگونه رفتارها نوعی تبلیغات زودهنگام انتخاباتی نیست؟ برخی با شعار قانون در این ماههای مانده به انتخابات به بهانههای مختلف فعالیت سیاسی میکنند. وقتی رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور و وزیر کشور در جمع فرمانداران کل کشور بر رعایت قانون تاکید دارند، چرا برخی از منادیان قانون کار غیر قانونی میکنند؟ بنده در ملاقات با رئیس جمهور و دیدار با وزیر کشور انتشار این ویژهنامه و مطالب آن را متذکر خواهم شد.
این درست نیست فردی ادعای قانونگرای بکند و در جاهای مختلف کارکرد مجلس را ریل گذاری برای آینده کشور بداند و در کمال تعجب در ترشیز بزرگ گزارههای انتخاباتی مطرح کند و کارکرد نماینده را در مسایلی غیر از ریل گذاری برای پیشرفت تبیین کند. یادم هست یکی از نمایندگان ادوار قبلی حوزه انتخابیه کاشمر بعد از یک دوره حضور در مجلس ادعا داشت تازه با صندلی آشنا شدیم و دولتمردان را میشناسیم یقین در دوره بعدی این ارتباطات به کارمان خواهد آمد. یک روزنامه دولتی با توجه به شعار فراجناحی دولت نباید تبدیل به پایگاه اصلاحاتیان و مشارکتیها شود.
اینان در دوران وجود انواع اعتبارات چه کار موثری برای پیشرفت سه شهرستان به طور زیربنایی انجام دادند؟ آیا شهرک صنعتی کاشمر همه چیز برای توسعه دارد؟ به عنوان نمونه آیا برق برای توسعه پیشبینی شده است؟ کاش میشد مناظرهای در باره غفلتهای موجود در باره توسعه و پیشرفت ترشیز بزرگ برگزار میشد.
نگاه شما به موضوع سوال قبلی جالبه، ممکنه شفافتر این موضوع را کالبدشکافی کنید؟
عرض کردم مردم سالها شاهد فعالیتهای مختلف دو منتخب خود بودند. اهالی ترشیز بزرگ نقدهای مختلفی دارند. بنده قصد قضاوت ندارم. به منتخبین ادوار قبل ترشیز بزرگ نیز احترام میگذارم. در سال همدلی و همزبانی باید به پیشرفت و بالندگی ایران اسلامی و به تبع آن رشد ترشیز بزرگ بیاندیشیم. باید حول محور ولایت فقیه حرکت کنیم.
مردم حق دارند به هر فردی که دوست دارند از هر خط و حزبی رای بدهند. رای مردم حرمت دارد. وظیفه من خدمت است. مردم هوشیار ترشیز شاهد عملکرد ما هستند. نباید با روحیه تخریب به نقد کسی پرداخت. بنده در دوران تبلیغات انتخابات دور نهم مجلس هیچ فردی را تخریب نکردم به کسی اهانت نکردم. بعد از حضور در مجلس نیز معتقد به شعار شایسته سالاری بودم. افراد شایسته ای که دارای گرایش به دو نماینده قبلی بودند نیز مدنظر قرار گرفتند. تعدادی از اینان هم اینک دارای پست و منصب در ادارات و نهادهای مختلف ترشیز بزرگ هستند.
حتی برخی از آشنایانم توسط برخی از مسئولان عزل شدند ولی به قضیه از منظر شایسته سالاری نگاه کردم با این تفاصیل رفتارهای برخی آزار دهنده است. نمیدانم صندلی مجلس چه دارد که برخی سخت به دنبال دستیابی به آن هستند و با انواع تحرکات پوپولیستی در صدد نشستن بر روی آن هستند. بنده تلاش کردم جایگاه ترشیز را در مجلس و دولت تقویت کنم. در این سه سال تعداد زیادی از مسئولان درجه یک کشور و استان به شهرستانهای ترشیز سفر کردند. هر یک از این افراد گامی موثر برای توسعه و پیشرفت منطقه برداشتند. نتایج این دیدارها و بازدیدها در آینده روشن خواهد شد.
برخی از ایده های مطروحه اینجانب در سطح کشور و محافل بین المللی مطرح شده است. افتخار این موضوع را به مردم ولایتمدار ترشیز تقدیم میکنم. ترشیز به مردانی از قبیله شعار نیاز ندارد. مردانی از قبیله اعتدال و کار باید به خدمت مردم مشغول شوند. پشت شعار باید عمل باشد. حرمت 300 هزار شهید واجب است. باید در جامعه موج مثبت ایجاد کنیم. ترشیز بزرگ باید جایگاهی ملی داشته باشد. میتوانیم با توجه به توانمندیها و محصولات ترشیز به جایگاه فرا ملی برسیم.
باید همه برای توسعه ترشیز بزرگ گام برداریم و سهمی برای خود قایل باشیم. ترشیز نیازمند وحدت است. مشکلاتی مثل اشتغال، خط و جناح و طیف نمیشناسد. همدلی و همزبانی با شعاردادن میسرنمیشود. باید برای ترویج صداقت فرهنگسازی بکنیم. باید در خود انصاف را تقویت کنیم. به زودی گزارشی از فعالیتهای انجام شده را تقدیم مردم دینمدار ترشیز ارائه خواهم کرد. درددلهایم بسیار است. بیان یک مورد ضروری است، تعدادی سرمایه گذار را به منطقه دعوت کرده بودیم. عدهای اینان را تهدید کردند. اینان خیلی سریع از منطقه رفتند. چرا باید به خاطر مسایل خطی و جناحی باعث فرار سرمایه گذار از منطقه شویم؟ آیا شما دغدغه پیشرفت شهرستانهای ترشیز را ندارید؟
متحیرم که چرا عدهای سخت مایل به رجوع به گذشته هستند. پسرفت ترشیز برای آنان مهم است. نباید شرایط فراروی پیشرفت منطقه را مسموم کرد. نباید شرایط شیمیایی برای منطقه فراهم کرد. یقین مردم شریف منطقه دیگر اسیر تحرکات پوپولیستی نخواهند شد. باید پاسخگوی آیندگان باشیم. نسلهای آتی قضاوت خاص خود را دارند. برخی سخت در تلاشند تا به هر نحو جوسازی کنند، در این راه از هیجانات کاذب بهره میبرند و در صدد گسترش این هیجانات هستند. این هیجانات متاسفانه باعث عقب ماندن ترشیز بزرگ از سایر نقاط مجاور و جاهای مختلف استان و کشور شده است.
منطقه ما دارای بیشترین تعداد سردار شهید در استان هست. اوایل انقلاب شاهد بودیم که کاشمر به عنوان دیاری نخبه پرور مطرح بود. مدیران ترشیزیالاصل در جای جای استان خراسان آن زمان و نقاطی از کشور مشغول خدمت بودند. صادرات مدیر و مسئول داشتیم. نیروهای ترشیزی در همه جا خواهان داشت. یادمه دکتر هاشمی وزیر فعلی بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در دوران فعالیت جهاد سازندگی از نیروهای منطقه ما به نیکی یاد میکرد. چرا آن قطار پرسرعت نخبه پروری و شخصیت ساز به سکون و سکوت رسیده است. امیدوارم در پی حذف مدیریت احساس و حاکمیت مدیریت عقلانی شاهد اهتمام همگانی برای پیشرفت سه شهرستان ترشیز بزرگ باشیم.
دیدگاه همشهریان(۲)
مهدی زرین قلم
۲۷ خرداد ۹۴ ، ۱۴:۰۳
یادشون رفته بگن : تو رو خدا به من رای بدین تا دوباره 4 سال ...
امان از این خدمت رسانی به مردم که امان بعضی از این خدمتگذاران رو بریده!!!!
رسانه و اصحاب اون خیلی باید حواسشون جمع باشه تو این کمپین های تبلیغاتی قرار نگیرند.
Fatemeh sadatmand
۲۶ خرداد ۹۴ ، ۰۰:۳۰