انابد دیاری مستعد اما لبریز ازکم توجهی و توسعه نیافتگی

انابد دیاری مستعد اما لبریز ازکم توجهی و توسعه نیافتگی

نویسنده : روح الله محبی

انابد بزرگترین بخش خاورمیانه با 5 هزار و 120 کیلومتر مربع وسعت و 20 هزار نفر جمعیت دارای یک شهر و دو دهستان درونه و صحرا است. این بخش که محل تلاقی مرز های استان های خراسان رضوی،خراسان جنوبی و سمنان است . از شمال با سبزوار ، از شرق با بردسکن ، از جنوب با طبس و از غرب با شاهرود همسایه است .

انابد بستر افتخارات فراوانی بوده که آن هم به علت قابلیت ها بی نظیر این خطه بوده است .

 این بخش با طبیعتی گرم و نعمت های فراوان و خاص خود و با مردمی مهربان و صمیمی در غربی ترین نقطه استان خراسان رضوی قرار گرفته است . خاک این دیار و دامن پر مهرش همچون مادری مهربان ، میزبان و پرورش دهنده امام زادگان ، علما ، فضلا ، و عرفای بسیار گرانمایه نظیر امام زاده سید هاشم (ع) در شهر انابد _ بو علی ترشیزی معروف به پیر سرنخواب از عارفان قرن چهارم و پنجم هجری در روستای سرنخاب_آخوند حاج ملا احمداحمدی در شهر انابد  _ عالم و مجتهد فاضل حاج شیخ احمد غروی در روستای مظفر آباد ، عالم و مجتهد فرزانه فرزانه حاج شیخ کربلایی ملامحمد بحرینی در روستای ابراهیم آباد، مرحوم آخوند ملا عباس از علمای بزرگ علم صرف و نحو(حدود 130سال پیش) ، عالم وارسته و معلم اخلاق مرحوم حاج شیخ علی اکبر غدیری و... در شهر انابد _ حاج شیخ عبدالجواد ناصری از علمای طراز اول منطقه در شهر انابد (1330 ه ش) بخش انابد از پیشینه بلندی به وسعت تاریخ برخوردار است بطوری که بیش از 5 اثر تاریخی ، فرهنگی و ... در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است_ قلعه دختر برجک (مکیال یا کمر قلعه ) _ قلعه دختر دهان قلعه _ قلعه دختر درونه ( هر سه مربوط به دوره اسماعیلیان ) آب انبار بی بی در در مسیر جاده تاریخی علی بیگ به انابد (عهد صفوی) _ تپه محمد چوپان ( هزاره دوم قبل از میلاد) منطقه باستانی کال قبرستان معروف به گبرها (دوره باستان) _ قلعه تاریخی روستای ابراهیم آباد ( دوره صفوی )  قبرستان علوی ها در روستای باب الحکم ( دوره قاجار )  خانه تاریخی علوی در روستای باب الحکم (دوره معاصر) خرابه های شهر تاریخی بند شهر (دوره موخر اسلامی 900 تا 700سال پیش ) خانه شازده یا شاهزاده در روستای زمان آباد (دوره قاجار) و بسیاری از آثار و اماکن تاریخی که با گذشت زمان و در اثر حوادث و بلایای طبیعی و نیز بی توجهی افراد محلی به کلی ویران و فقط نامی از آنها باقی مانده است . نظیر شهر مداین (غرب شهر انابد )  خانه زیبای معروف به شاه نشین که در مرکز شهر فعلی انابد واقع شده بود (اوایل دوره قاجار) قلعه شوراب کهنه و نو (دوره مغول و صفوی)  قلعه معروف به قلعه کهنه در جنوب شهر فعلی انابد (دوره صفوی) مکان معروف به گودال تپه واقع در جنوب شهر انابد (دوره صفوی) ، تل قارون  آب آنبار و مسجد حطیطه و ...

وجود 10 معدن فعال در بخش انابد یکی از پتانسیل ها و ظرفیت های خوب سرمایه گذاری است که می تواند زمینه خوب سرمایه گذاران داخلی و خارجی را در منطقه فراهم آورد .

در زمینه کشاورزی نیز حرف های بسیاری برای گفتن دارد. خاک این دیار بستری مناسب برای شکوفایی درختانی نظیر انجیر ،انار ، پسته و ... گل زعفران می باشد

اولین تولید کننده انجیر استان ،بزرگترین تولید کننده پنبه شهرستان ، پایلوت بذر پنبه مادر در کشور و پوشش دهنده اکثر استان های کشور ، وجود بیش از 185 حلقه  چاه عمیق و از همه مهمتر مجتمع کشت و صنعت انابد وابسته به آستان قدس رضوی که یکی از بزرگترین مجتمع های کشاورزی کشور میباشد گواه توانمندی این بخش در زمینه کشاورزی و باغداری است .شهر باستانی و تاریخی انابد به عنوان مرکز بخش انابد با جمعیتی بالغ بر ده هزار نفر جمعیت در مسیر محور بردسکن به طبس و شاهرود واقع شده است . طبق برسی های آماری روزانه در حدود 7 هزار وسیله ی نقلیه سبک و سنگین از مرکز شهر انابد تردد میکنند .

وجود بقعه نورانی و مطهر امام زاده سیدهاشم (ع) باعث جذب بسیاری از علاقمندان ، زائران و گردشگران به این شهر  می شود و حال با توجه به پتانسیل ها و ظرفیت های خوب بخش و شهر انابد در حوزه های صنعت ، کشاورزی ، معدن ، دانشگاه ، گردشگری و بعضا مسافت طولانی روستا های غرب بخش و دهستان درونه تا شهر انابد می توان گفت که این بخش زرخیز مخصوصا شهر انابد بسیار مورد بی مهری و بی توجهی مسئولان استان و شهرستان قرار گرفته است . چرا که چنانچه پارا فرا تر گذاشته و نگاهی به شهر های هم تراز و حتی کوچک تر از شهر انابد در دیگر استان های کشور مخصوصا استان خراسان رضوی بیندازیم این تفاوت را در پیشرفت و برخورداری شهرهای مذکور از اعتبارات دولتی و ملی _ استقرار کامل ادارات و نهاد ها و ...نسبت به شهر ده هزار نفری انابد به عنوان مرکز بخش بیست هزار نفری انابد با آن همه پتانسیل و توانمندی به وضوح خواهید دید . و نکته جالب این که بسیاری از این شهر ها یا یه شهرستان تبدیل شده اند یا در شرف شهرستان شدن می باشد و این در حالی است که هنوز بسیاری از ادارات و نهاد ها به طورکامل در شهر انابد مستقر نشده اند .

پدیده مدیران پروازی در شهر انابد مشهود است و به جرأت می توان گفت که هیچ مدیری در محل خدمت ، هرگز نمی تواند مشکلات واقعی شهروندان را لمس کند بنا بر این راندمان کیفی خدمتی پایین تری نسبت به مدیران بومی و ساکن در محل دارد و باید فکر و چاره ای اساسی در این بارهاندیشیده شود.

مرکز بهداشتی درمانی انابد باوجود با قول های مکرر مسئولان هنوز چشم انتظار استقرار دایمی پزشک و شبانه روزی شدن است و متاسفانه پیگیری ها و مطالبات به حق مردم در این زمینه از سوی مسئولان مربوطه بی جواب باقی مانده است.

مجموعه ی ورزشی شهید امام بخش با گذشت بیش از 8 سال از شروع ساخت هنوز تکمیل نشده و مورد بهره برداری قرار نگرفته است و متاسفانه کسی جوابگو ی این همه جوان ورزش دوست و ورزشکار انابد که می بایست سالها پیش از این مجموعه استفاده می کردند ولی به دلیل بی توجهی مسئولان اوقات طلایی جوانی شان را به بطالت هدر می دهند نیست .

کتابخانه عمومی شهر نیز پس از چندین بار جابه جایی مکانی ، با تلاش اعضای محترم شورای اسلامی و شهردار محترم در خصوص اختصاص مکان در پارک ورودی شهر ، به دلیل نبود اعتبار کافی به حال خود رها شده است ... . در خصوص برگزاری نماز جمعه و با وجود در خواست های مکرر شهروندان ولایتمدار و پیگیری مجددانه مسئولان محترم بخش و شهر انابد ، متاسفانه هیچ توفیقی در این باره حاصل نشده و مردم ولایتمدار چشم انتظار استقرار امام جمعه و ساخت مصلا و برگزاری شکوهمند نماز جمعه در شهر انابد می باشند .

فعالیت تنها یک شعبه بانک با  این همه جمعیت و گستردگی و مراجعه روزانه مردم بخش جهت امورات بانکی و اداری یکی دیگر از مشکلات و معضلات بسیار بزرگ مردم بخش و شهر انابد  می باشد و این در حالی است که بیش از*** شعبه بانکی در مرکز شهرستان وجود دارد که این خود اوج بی عدالتی در عدم تمرکز زدایی و تحصیص اعتبارات و منابع و محروم ماندن این شهر مستعد از ابتدایی ترین حقوق خود است .

بحث کناز گذر و نبودن کمر بندی در این شهر با وجود آنکه در طول شبانه روز حدود 2 هزار وسیله نقلیه سنگین از داخل خیابان اصلی شهر تردد و خساراتی که تریلی ها و کامیون ها در طول سال به خیابان اصلی شهر وارد میکنند و تصادفات وسایل نقلیه با اهالی در حاشیه بلوار امام رضا(ع) یکی از مشکلات واقعی این شهر است .

در حوزه فرهنگ اقدامات چشم گیری در شهر انابد صورت نگرفته است . یکی از اقدامات ضروری در زمینه فرهنگی استقرار مراکز آموزش عالی است . لزوم تاسیس  دانشگاه ، بخصوص دانشکده ی کشاورزی با توجه به پتانسیل بسیار خوب منطقه چه از نظر منابع کشاورزی کافی و چه نیروی تحصیل کرده یکی دیگر از ضروریات منطقه است که می تواند انقلابی در زمینه فرهنگی منطقه ایجاد کند. در حوزه مسائل ثبتی نیز آن چه باعث بروز مشکلاتی برای شهروندان شده است ((موقوفه بودن)) قسمت اعظم شهر است چرا که هنوز بسیاری از مسیر ها نامگذاری نشده اند و منازل برخی از مسیر ها فاقد پلاک است . بالاخره سخن درمورد مشکلات انابد بسیار است و هیچ طرح و برنامه ایده آلی که افق روشنی از پیشرفت و توسعه شهر انابد را نشان دهد وجود ندارد . جای خالی طرح های زیربنایی در زمینه اشتغال و فراغت جوانان نظیر مراکز فنی و حرفه ای ، دانشکده های کشاورزی ، فرهنگسرا ،سینما و ... بسیار مشهود است.

 تلاش مجموعه مدیریت بخش و شهر انابد در اجرای طرح های عمرانی قابل تحسین ولی کافی نمی باشد که امیدواریم با اهتمام مسئولان و برنامه ریزی جامع در جهت رفع مشکلات شاهد پیشرفت روز افزون بخش و شهر انابد باشیم.

 

۱ ۰ ۲ دیدگاه

دیدگاه همشهریان(۲)

سلام
البته انابد نه تنها بزرگترین بخش خاورمیانه که بزرگترین بخش کشور هم نیست . بزرگترین بخش کشور بخش انارک در شهرستان نایین  استان اصفهان است. 
ان شائ ا...  دل مردمانش بزرگ باشه .
 
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%AE%D8%B4_%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B1%DA%A9

عضو شورای اسلام

۲۲ آذر ۹۴ ، ۰۷:۲۰
از اینگه چوانان ما دغدغه عمرانی .فرهنکی. ورزشی و.... دارند جای بسی مباهات است امید وازم مسئولین هم به این شهر  بر استعداد توچه بیشتر بنمایند

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">

این رسانه به صورت رسمی از سال 1392 با نام آرمان انابد کار خود را آغاز کرد و اکنون می کوشد ادامه کارش را به صورت اخبار مثبت و امید بخش ومعرفی منطقه

آخرین مطلب
مطالب پربحث‌تر
آخرین نظرات